Melyek a probiotikumok jótékony hatásai?

A probiotikumok azok a barátságos, jótékony baktériumok, amelyek minden ember szervezetében megtalálhatóak, azonban nem okoznak betegséget, sőt, kifejezetten védik az egészségünket a betolakodó, káros baktériumoktól, élősködőktől. Ráadásul rendkívül fontos szerepet töltenek be az immunrendszer, s így a szervezet védekezőképességének erősítésében, valamint hozzájárulnak a megfelelő emésztés fenntartásához is.

Mindezek miatt kulcsfontosságú ezeknek a jótékony baktériumoknak a túlsúlya a szervezetben, mivel így hatékonyan képesek a káros baktériumokat visszaszorítani, elpusztítani. Ehhez nyújtanak segítséget a probiotikus készítmények, melyek hatékonyan képesek pótolni a különféle káros hatások miatt elpusztult jótékony baktériumokat.

Milyen tényezők miatt csökkenhet a probiotikumok száma a szervezetünkben?

Manapság az antibiotikumok az egyik legfőbb okai a barátságos baktériumok pusztulásának. Ugyanis ezek a szerek nem csupán a káros baktériumokat győzik le, hanem egyúttal elpusztítják a hasznos mikroorganizmusokat is. Ez pedig végső soron ahhoz vezet, hogy a káros baktériumok szabadon garázdálkodhatnak, elszaporodhatnak, ezzel legyengítve az immunrendszerünket.

Szintén a jótékony baktériumok számának megcsappanásához vezethet a hosszabb ideig fennálló egyoldalú táplálkozás, a különféle fertőzések, a dohányzás vagy éppen a mértéktelen alkoholfogyasztás.

Az egészséges bélflóra helyreállításaprobiotikumok09

A megfelelően működő bélflóra védelmet biztosít az ártalmas kórokozókkal szemben, szinten tarja az immunrendszer állapotát, segít a tápanyagok maradéktalan megemésztésében, szabályozza a nyálkahártyát alkotó sejtek osztódását és fejlődését, valamint rövid szénláncú zsírsavakat is termel. Látható tehát, hogy ha ez a roppant érzékeny rendszer felborul, akkor az egész szervezet egészsége veszélybe kerül.

Ahhoz, hogy helyreállítsuk a bélflóra egyensúlyát először is meg kell szüntetnünk az azt károsító tényezők hatását, valamint szükséges pótolnunk a már elpusztult bélflórát is. Ehhez járulnak hozzá a probiotikus készítmények, melyek különösen hasznosak székrekedés esetén, gyomor-és bélhurutban, haspuffadás és emésztési zavarok esetében, antibiotikumos kúra után, valamint magas koleszterinszint fennállásakor is.

Mik a probiotikumok legfontosabb jótékony hatásai?

  • A szervezet védekezőképességének fokozása, az immunrendszer megerősítése – az autoimmun betegségek megelőzése, és az allergiás panaszok, betegségek mérséklése
  • Egészséges, jól működő bélflóra kialakítása – megfelelő emésztési funkciók biztosítása, valamint  a különféle ártalmas kórokozók számának visszaszorítása
  • A szervezet vérzsír értékeinek normalizálása, ami bizonyítottan kedvező hatást gyakorol az atópiás megbetegedésekben, a gyomor-és bélhurutban, valamint a különböző gyulladásos bélbetegségek esetében is

Milyen formában a leghatékonyabbak a probiotikumok?

A probiotikumok megtalálhatóak a tejtermékekben, joghurtokban is, azonban korántsem olyan jelentős mennyiségben, mint egy minőségi táplálékkiegészítőben. Ráadásul igen nagy különbségek lehetnek a probiotikumok és a laktobacilusok fajtáiban is, mivel egy probiotikus készítményben éppen azok a típusú jótékony baktériumok találhatóak meg, amelyek a leghatékonyabban képesek visszaállítani a bélflóra egészségének egyensúlyát.

Ahhoz tehát, hogy minél hamarabb és minél hatékonyabban tudjuk megerősíteni, illetve újjáépíteni a sérült, elpusztult jótékony baktériumflórát, okvetlenül célszerű olyan koncentrált probiotikum-tartalmú készítményt alkalmaznunk, mely a szükséges fajtájú és mennyiségű hasznos baktériumokat tartalmazza. Így biztosak lehetünk benne, hogy a lehető legrövidebb időn belül és a legteljesebb mértékben újjáépül a szervezetünk egészségét óvó, támogató hasznos baktériumflóra.